Istoria Rapunzel BIO
Istoria companiei
RAPUNZEL NATURKOST AG este unul dintre cei mai importanti producatori de produse bio din Europa. Totul a inceput in 1974, cand Joseph Wilhelm si Jennifer Vermeulen au infiintat o comunitate autonoma intr-o ferma cu un mic magazin de produse alimentare ecologice in orasul bavarez Augsburg.
Pe parcursul a mai mult de 40 de ani de istorie corporativa, aceasta s-a transformat intr-o companie cu o activitate internationala cu peste 380 de angajati. Ideea a ramas intotdeauna aceeasi: sa produca alimente ecologice, naturale si vegetale controlate.
Doi prieteni-o singura viziune
1974- Joseph Wilhelm și Jennifer Vermeulen închiriază o fermă în Pestenacker (Bavaria de Sus), cu scopul de a crește alimente sănătoase.
1975- Deschiderea magazinului natural "Rapunzel Naturspeisen" din Augsburg. Începutul producției de musli, nuci și felii de fructe
1976- Primele contacte cu fermierii din Italia și Turcia Relocarea la fostul han "Zur Post" din Tegernbach, cartierul Fürstenfeldbruck.
1977- Prima livrare la nivel national a produselor
1979- Mutarea la Kimratshofen în Allgäu
1985- Achiziționarea fostei fabrici de lapte în Legau și reconstrucția ei, încă sediul central
1987- Rapunzel lansează prima ciocolată organică din lume. Construcția unei noi plante de nucșoară
1989- Deschiderea propriului birou în Izmir, Turcia
1990- SAMBA este lansat
1997- Fundația filialei turcești Rapunzel Organik Tarim Ltd. Dezvoltarea procesului delicat OXYGUARD® pentru uleiurile comestibile presate la rece
1998- Fondarea proiectului HAND IN HAND
2003- Deschiderea centrului de logistică Rapunzel din Bad Grönenbach cu depozit complet automatizat
2004- Recunoașterea ca producător Demeter
2007- Furnizarea de energie durabilă cu instalație proprie de cogenerare pe bază de biomasă și fotovoltaică pe toate suprafețele acoperișului
Acțiunea Genfrei Gehen - marș pentru o lume fără OMG-uri de la Lübeck la Lindau
2008- Joseph Wilhelm lansează premiul One World, prezentat la Congresul Mondial al IFOAM din Modena
2009- Genfrei Gehen - Al doilea marș pentru o lume fără OMG-uri de la Berlin la Bruxelles
2010- Construcția unei noi fabrici de prăjit pentru nuci și semințe. Concept nou pentru gestionarea operațiunilor cu producție de sticlă, muzeu și cinema Prezentarea premiului "One World One"
2012- Introducerea breaker-ului pentru micul dejun ca o inovație în retailerii organici. Prezentarea celui de-al treilea premiu mondial. Reconstruirea și renovarea în filiala turcă
2013- Noul depozit de materii prime din Legau
2014- Extinderea producției cu cea de-a doua plantă de nucus, mașină de ambalat pentru mărfuri în vrac și roboți pentru paletizare. Prezentarea celui de-al patrulea premiu mondial. Construcția și deschiderea Turnului Rapunzel din Legau
2015- Construcția unei centrale termoelectrice combinate și a unei instalații de uscare
2016- Primul forum pentru uleiuri de palmier din Legau. Rapunzel este certificat în conformitate cu Regulamentul ecologic al UE EMAS
2017- Prezentarea celui de-al 5-lea premiu mondial. Începutul inițiativei FOODprint "Îmi place mâncarea fără OMG-uri" de către Rapunzel și alți parteneri ecologici pentru o lume fără OMG-uri.
2018- Predarea a 108.000 de voturi din campania FOODprint către ministrul mediului Svenja Schulze din Berlin.