Reteta Paine ciabata cu sparanghel, masline si tomate uscate
retete aperitive bio
Pentru aluat:
- 200g faina de spelta (Tip 630)
- 1/4 lingurita drojdie uscata rapunzel
- 1/2 lingurita zahar de trestie Rapunzel
- 200ml calduta
Pentru aluatul principal
- 350g faina de spelta (tip 630)
- 1,5 lingurite drojdie uscata
- 1,5 lingurite sare de mare
- 150ml apa calduta
- 2 linguri de ulei de masline extra virgin
- un pic de ulei pentru castron
- un pic de faina pentru a-i da forma aluatului
Alte ingrediente:
- 130g sparanghel verde
- 1 varf de cutit de zahar bio
- 8 masline violete Kalamata fara sambure in saramura
- 6 tomate uscate in ulei de masline
- crema de usturoi Crema di Aglio
- 1/2 lingurite de oregano organic uscat
- sare de mare Rapunzel
- piper ecologic
Ingrediente: pentru 2 paini Ciabata
Timp de preparare: 60 min
Timp de asteptare: peste noapte
Timp de coacere: 20-25 min
Timp de racire: 30 min
Mod de preparare:
pentru aluat: se amesteca intr-un vas faina de spelta bio, drojdie si zahar ecologic. Se adauga apa si se amesteca pana cand compozitia devine ca aluatul pentru clatite. Aluatul astfel obtinut se toarna intr-un vas care se inchide ermetic si se lasa peste noapte (cel putin 6 ore) in frigider. Se scoate din frigider cu o ora inainte de intrebuintare pentru a ajunge la temperatura camerei.
Pentru aluatul principal:
se amesteca intr-un vas faina, drojdie si sare. In continuare se adauga apa si ulei de masline dupa care se adauga aluatul preparat anterior. Se amesteca pana cand compozitia devine lipicioasa si se dezlipeste de pe marginea vasului.
Se pune intr-un vas un pic de ulei dupa care se amesteca cu aluatul principal si i se da o forma rotunda care trebuie sa stea 1 ora la temperatura camerei.
Deasemenea se ia sparanghelul se curata la partea de jos si se taie aproximativ 5 mm. O bucatica de 1 cm se taie si se pun 3-4 linguri de apa cu sare ,un varf de cutit de zahar si se infierbanta, dupa care se lasa sa se racaesca.
Se taie maslinele si tomatele marunt, se amesteca cu pasta de usturoi (Crema di Aglio) , sare, piper, oregano dupa care se adauga bucatelele de sparanghel.
Se pune aluatul de paine pe o suprafata de lucru, pe care a fost presarata in prealabil faina, se intinde se adauga sparanghelul, maslinele si tomatele dupa care se inchide pe toate partile.Din acest aluat se formeaza doua paini care se aseaza pe o hartie de copt si se introduce in cuptorul incalzit la 230*C circa 30 min. Dupa 15 min se stropeste aluatul cu apa si se lasa la copt in continuare. Dupa ce s-a copt se scoate din cuptor si se lasa sa stea cel putin 30 min sa se raceasca.
Alte retete de aperitive bio
23-09-2022
Limonadă bio cu grapefruit
Aduceți sucul de grapefruit cu zahăr din trestie de zahăr la fierbere pentru scurt timp [...]
09-01-2022
Mufins cu ovaz bio
Mod de preparare Mufins cu ovaz bio. Preincalziti cuptorul la 180C. Amestecati laptele de migdale [...]