Reteta Panettone specialitate italiană
retete mic dejun bio
aluat suficient pentru o formă de panettone şi un ghiveci mic cu diametrul de 10 cm
pentru aluat:
- 100g migdale măcinate RAPUNZEL
- 100g caise uscate RAPUNZEL
- 100g smochine uscate RAPUNZEL
- 500g făină de şpelta (alac) tip 1050
- 1 cub de drojdie proaspătă RAPUNZEL
- 80g de zahăr din trestie Cristallino RAPUNZEL
- 1/8l lapte călduţ
- 150g unt
- 4 ouă
- 2 linguriţe de vanilie Bourbon RAPUNZEL
- 100g stafide Korinthen sau stafide RAPUNZEL
şi unt pentru uns tava
Preparare:
Caisele şi smochinele se taie mărunt. Se pune faina într-un castron, iar în mijlocul se face o adâncitură. Se fărâmiţează drojdia, se amestecă cu puţin zahăr şi nişte lapte cald şi se toarnă în adâncitura din făină. Se acoperă şi se lasă 15 minute într-un loc cald.
Se topeşte untul în restul de lapte, se adaugă împreună cu zahărul, ouăle şi vanilia în făină şi se amestecă cu paletele pentru aluat ale mixerului, până când obţinem un aluat relativ lichid. Se acoperă şi se lasă 45 minute într-un loc cald.
Apoi se adaugă şi se frământă migdalele, fructele uscate şi stafidele. Se unge cu unt o formă pentru penettone sau pentru cozonac rotund sau se tapetează un ghiveci curat cu hârtie de copt. Recipientul se umple aprox. 3 /4 cu aluat, se acoperă şi se lasă 20 min la dospit. Coaceţi în cuptorul preîncălzit, pe raftul de mijloc.
Timpul de coacere: 40 de minute la 180°C
Sfat: In loc de smochine şi caise confiate, puteţi folosi, de asemenea, citronat şi/sau orangeat RAPUNZEL. Vă veţi surprinde prietenii sau vecinii cu această specialitate italiană!
Alte retete de mic dejun bio
16-01-2022
Terci cu hrisca bio
Se amesteca pasta de migdale bio cu apa, amesteand cu telul sau cu ajutorul unui mixer. Se ia [...]
26-09-2021
Clatite bio cu naut
Mod de preparare: Cu ajutorul unui tel se amesteca faina de naut bio cu apa, ceapa, chilii si [...]